SPRM jongeren reis 2023:

 • Voor de 6e keer gaat een groep jongeren in de zomer van 2023 naar Moldavië. 13 jongeren geven een week van hun tijd. Tijd die ze, in plaats van een zon- strand- en zeevakantie besteden in een van de armste landen in Europa.
 • De stad Causeni, naamgever van de gemeente Causeni met een kleine 20.000 inwoners, wordt net als in de vorige jaren de uitvalsbasis voor de groep. In Causeni en in omliggende kleine dorpjes als Cainari, Crocmaz, Tanatari en Zaim worden een aantal projecten uitgevoerd. Met onze lokale contactpersonen worden klussen bij mensen thuis gedaan. Die klussen kunnen variëren van het repareren van een lek dak tot het bouwen van een schoorsteen en fornuis. Van het repareren van een kozijn tot het schilderen van de binnenkant van een huis. De (vaak lemen) huizen in de dorpen zijn naar Nederlandse begrippen nauwelijks meer dan een ‘onbewoonbaar verklaarde woning’. De mensen in Moldavië hebben de hulp die op deze manier gegeven wordt hard nodig. En dankzij onze lokale contactpersonen, komt de hulp daar waar die het hardst nodig is.
 • Daarnaast worden er voor de armste kinderen activiteiten georganiseerd. En de groep brengt voedselpakketten bij families, waar vaak een van de ouders (en soms beide ouders) niet meer in beeld zijn. Die voedselpakketten zijn geen eenmalige ‘druppel op een gloeiende plaat’: onze lokale contacten houden een oogje in het zeil en zorgen voor nieuwe pakketten, ook als wij weer weg zijn. Op die manier blijft het werk doorgaan. Ook in de winter, als er met het geld dat wij er achter laten, hout of steenkolen kunnen worden gekocht om te zorgen voor warmte in de koude winter.
 • De jongeren geven niet alleen hun tijd. Zij betalen zelf de kosten van het verblijf in Moldavië en de reis er naar toe. Op die manier kan al het geld dat zij met verschillende activiteiten ophalen, ter plekke besteed worden en blijft er niets aan de strijkstok hangen.
 • Meld je nu aan!

  Wil jij volgend jaar in Moldavië aan de slag? Meld je dan nu aan en ga met ons mee naar Roemenie of Moldavie.

  Impressie

  Meld je aan voor jongerenreis 2023