29 augustus 2022

Sinds de invasie in Oekraïne zijn al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen naar het westen van Oekraïne en aangrenzende landen. Ook in Moldavië zijn al meer dan 240.000 vluchtelingen aangekomen, het merendeel reist door naar Roemenië maar zo’n 83.000 blijven er in het armste land van Europa. Ook onze hulp is hierbij hard nodig, dit doen wij samen met onze lokale partners in Moldavië en Roemenië. Op dit moment helpen wij vooral financieel. Gelukkig kunnen wij nog steeds geld overmaken naar onze contactpersonen wat zij direct gebruiken om noodhulp te verlenen in de vorm van eten, brandstof en (tijdelijke) huur van woonruimte. Ook hebben wij afgelopen jaar nog 90 kuub hulpgoederen naar Moldavië en Roemenië gebracht, wat nu goed van pas komt en uitgedeeld worden aan de vluchtelingen.

Moldavië

Andrei Taran is voorganger in Causeni in Moldavië en daar onze contactpersoon. Hij coördineert de noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg.
Er komen dag en nacht vluchtelingen aan. Vanaf de grens hebben veel vluchtelingen geen transport naar opvanglocaties in Moldavië. Gemeenteleden uit Causeni rijden om de beurt naar de grens om vluchtelingen op te halen. Sommigen vertrekken een paar dagen later naar andere plaatsen in Europa en anderen zitten te wachten tot de oorlog voorbij is. Ook hebben ze al meer dan 60 vluchtelingen opgevangen bij gemeenteleden thuis. De afgelopen jaren is met onze steun zowel in Causeni als in Crocmaz een gemeentegebouw gerealiseerd waar onder andere kinderwerk plaatsvindt en waar ook een keuken in is om eten te koken voor de tafeltje dekje projecten. Het mooie is dat beide locaties nu volledig ingezet worden om vluchtelingen op te vangen, waar ze eten krijgen en eventueel kunnen overnachten.
Op de foto hieronder ziet u het gezin van voorganger Andrei, die ook een aantal jonge vluchtelingen thuis heeft opgevangen.

Roemenië

Belangrijkste contactpersoon in Roemenië is dominee Istvan Visky in Oradea. Ook Roemenië fungeert vooral als doorreis land voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Dit betekent dat mensen kort worden opgevangen en wat eten en benzine krijgen voor het vervolg van de reis. Hiervoor geven wij financiële steun. Ook is er vanuit Brasov door dominee Yuri Antoci een transport met medicijnen georganiseerd naar de Oekraïne.
De verwachting is dat de komende weken er nog meer vluchtelingen zullen arriveren en dan vooral diegene die geen eigen vervoer hebben en ook geen familie en vrienden in West Europa. Dit betekent dat die groep naar verwachting in Moldavië en Roemenië zal blijven en er dus meer geld en hulpgoederen nodig zijn. Ons hulptransport in April is er dan ook vooral op gericht hiervoor de juiste spullen mee te nemen.